Stoppen met roken lukt beter met de Allen Carr-methode. Dit concludeert hoogleraar in de psychologie Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

Uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat rokers die een Allen Carr training volgen een bijna vier keer zo grote kans hebben om na dertien maanden nog steeds gestopt te zijn met roken. De resultaten van zijn onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.

Methode ontrafeld

Professor dr. Arie Dijkstra heeft daarnaast ontrafeld hoe het komt dat de Carr-methode effectief is.

Dijkstra: We snappen nu hoe de Allen Carr training werkt en we zien dat relatief veel rokers die de training op hun werk volgen, stoppen. Uit een analyse van de inhoud van de training blijkt dat deze heel anders in elkaar zit dan andere stopmethoden.

De meeste stopmethoden richten zich op het motiveren om te stoppen en het aanleren van allerlei vaardigheden om te stoppen. De Allen Carr methode pakt het anders aan en richt zich op het verlagen van de motivatie om te roken. Veel rokers houden zich vast aan de gedachte dat roken allerlei voordelen voor hen heeft. Als ze deze voordelen niet meer zien zullen ze ook geen behoefte meer hebben om te roken

Bron: BMC Public Health, The effectiveness of the Allen Carr smoking cessation training in companies tested in a quasi-experimental design.

In het nieuws..

Na publicatie van het onderzoek werden de resultaten besproken in verschillende media. Een greep uit de nieuwsberichten: